Ankarában nem könnyű méretekkel kitűnni Atatürk monumentális mauzóleuma, az elnöki Fehér Palota, a kétszer négy sávos autóutak, valamint a toronyházakkal bőven megszórt lakó- és irodanegyedek mellett. A két éve, 2020. február 20-án megnyílt hétszintes, 125 ezer négyzetméteres Elnöki Nemzeti Könyvtárnak mégis sikerült belőlünk ámulatot kiváltania.

A tradicionális szeldzsuk és oszmán motívumokkal díszített épület számai lenyűgözőek: egyszerre ötezer fő olvashat benne, és több mint négymillió, 134 különböző nyelvű – többek között magyar – könyv közül választhatnak. Ha ez nem lenne elég, 120 millió elektronikus kiadványt, cikket, valamint 550 ezer e-könyvet bújhatnak minden napszakban, mivel a könyvtár éjjel-nappal nyitva van.

Az iszlám történelemben sokrétű szerepük
volt a könyvtáraknak. Nemcsak a könyvek gyűjtése, tárolása és kölcsönzése volt
a feladatuk, hanem a tudományos tevékenységek támogatása is, ezért ételt,
italt, felszerelést és szállást is biztosítottak a felhasználóknak.

A hagyományokat folytatva Törökország
legnagyobb könyvtárának szolgáltatásaihoz bárki szabadon hozzáférhet. Sőt mit
több: diákoknak, kutatóknak és egyszerű olvasóknak egyaránt ingyen levest
osztanak dél és kettő, valamint este hat és nyolc között. Az éjszakai
baglyokban, vizsgára készülő hallgatókban éjfél és reggel nyolc óra között
ajándék süteménnyel tartják a lelket, az automatákból pedig egész nap mindenki
ingyenesen juthat hozzá vízhez, üdítőhöz, meleg italokhoz.

Az öt-tíz éveseket a 13. században élt, humoros-abszurd történeteiről ismerté vált szúfiról, Naszreddin Hodzsáról elnevezett gyermek-, a tíz-tizenöt éveseket pedig az ifjúsági részleg neveli olvasóvá. A hatalmas épületben speciális és antik gyűjtemények, kutatószobák, különböző olvasó-, multimédiás- és kiállítóterek, oktatóhelyiségek és konferenciaterem is helyet kapott.

Külön helyiséget alakítottak ki a látás- és hallássérülteknek, és az egész könyvtár akadálymentesített.

A 21. század követelményeinek megfelelően a folyosókon több helyen sterilizátorok vannak, amelyek segítségével pár másodperc alatt fertőtleníthetjük kiválasztott könyveinket.

Az épület leglátványosabb része a kupolával fedett Cihannuma, azaz Világatlasz terem, amelynek közepét földgömb díszíti. A teremben 16 oszlop található, amelyek a 16 türk államot jelképezik. A hétszintes olvasóteremben kétszázezer könyv érhető el szabadpolcos rendszerben. A kupola alatt a Korán egy sora olvasható: „Ő az, aki megtanított tollal írni; megtanította az embert arra, amit nem tudott.”

Nyitókép: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu