Az Irodalmi Jelen díjátadó gálájára pénteken került sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

„Manapság nincs kettészakadt magyar irodalom, ahogyan ezt a két világháború között, 1927-ben a Nyugat hasábjain Schöpflin Aladár és Babits Mihály írta” – nyitotta meg a gálaestet Böszörményi Zoltán. A költő-író-főszerkesztő a magyar irodalom egységét hangsúlyozta, tekintsünk bár Csíkszeredától Szabadkáig, Debrecentől Brassóig, Budapesttől Kassáig, Aradtól Beregszászig, Szegedtől Pozsonyig, Pécstől Kolozsvárig.

Ez az egység az Irodalmi Jelen legutóbbi pályázatának termésében is szépen megmutatkozott, hiszen a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek be művek, több mint háromszáz. Száz évvel Trianon után ma a járvány szakít szét bennünket, de ha sokan nem is tudtak átjönni a határon, az online közvetítésnek köszönhetően mindenki követheti a műsort – hangsúlyozta Böszörményi Zoltán, aki átadta a szerkesztőség többi tagjának üdvözletét is.

A gálaest első felvonásaként az Irodalmi Jelen-nagydíjakat nyújtották át a szerkesztők. Sokéves hagyomány, hogy a folyóirat elismeri az előző évben kiemelkedő művekkel jelentkező alkotóit, akik nemcsak az Irodalmi Jelen megbecsült szerzői, de a kortárs magyar irodalmi élet rangos szereplői is. Idén a díjak odaítélésénél a fiatal, pályakezdő alkotók támogatása terén nyújtott áldozatos munka is szempont volt: mindhárom díjazott komoly részt vállal mindennapjai során az ifjú alkotók útnak indításában. Elsőként Mezey Katalint méltatta Varga Melinda.

Mezey Katalin nemcsak a kortárs líra ikonikus alakja, de prózaíróként is világirodalmi szintű műveket tett le az asztalra – hangsúlyozta Varga Melinda. Legalább ilyen fontos, hogy pályája során mindig támogatta a fiatalokat.

Mezey Katalin nem tudott részt venni az esten, így Két part című versét, amely az Irodalmi Jelen Trianon-lapszámában olvasható, Tallián Mariann színművész olvasta fel.

Másodikként Turczi Istvánnak tapsolhatott a közönség, akinek méltatásában Böszörményi Zoltán idézett néhány sort a költő Tartozás című balladájából. Ezt a verset Turczi István az Irodalmi Jelen Trianon-lapszámába küldte a szerkesztőség felkérésre.

Turczi utóbbi években megjelent kötetei közül Böszörményi Zoltán kiemelte egyebek mellett A változás memóriája, Szeresd a vándort és az Üresség című versgyűjteményeit, illetve a különleges prózai alkotást, a Deodatust. Az Irodalmi Jelenben rendszeresen olvashatók kitűnő fordításai is, legutóbb a kortárs ausztrál költészetet bemutató művek.

A harmadik nagyíjas Szőcs Géza, akit szintén a főszerkesztő méltatott. Böszörményi Zoltán a költő-író számos kötetét ajánlotta a fiatalok figyelmébe, már csak azért is, mert Szőcs művei „a szó szoros és átvitt értelmében forradalmi alkotások, felforgatják a világot és a szabadságra sarkallják az olvasót.

Bármilyen témához nyúl, legyen szó a romániai diktatúra legsötétebb éveiről vagy a metafizikai értelemben vett szabadságról, az amerikai tragédiáról, a bevándorlásról vagy a szerelemről, mint egy zsonglőr, úgy játszik a szavakkal, megváltoztatja a világlátásunkat” – mondta.

Az Irodalmi Jelen 2019. évi prózadíját Döme Barbarának ítélte oda a szerkesztőség.

Vers kategóriában egy debütáló, fiatal szerző, Fülöp Dorottya kapta az elismerést.

Próza kategóriában szintén debütdíjat ítéltek oda a szerkesztők, mégpedig Izer Jankának.

Az este második részében átadták A költészet trendi című pályázat díjait.

Forrás: Irodalmi Jelen. Fotók: Király Farkas/Irodalmi Jelen