A weboldal folyamatosan frissülő információkat tesz közzé az ország könyvtárainak helyben igénybe vehető, illetve online szolgáltatásairól.

A magyar könyvtárakba évente 1,8 millió új dokumentum – nyomtatott- és digitális könyv, újság, térkép, zene, film, fotó, hangoskönyv – érkezik. Az idősek, kismamák, betegek részére az ország 1000 könyvtárából házhoz viszik a könyveket, hazánk különböző könyvtáraiban pedig egy év alatt 115 ezer rendezvényt tartottak. Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó, azonban mindezidáig nem volt olyan weboldal, amely egyetlen helyen mutatta be a legnagyobb hazai intézményi hálózat szolgáltatásait.

A hiánypótló weboldalt az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete azzal a céllal hozta létre, hogy egyetlen közös hozzáférési pontot nyújtson a könyvtárak változatos szolgáltatásaihoz.

A portálon láthatjuk a hozzánk legközelebb eső könyvtárak adatait és szolgáltatásait, és egyben egy helyen megtalálhatók az ország különböző pontjain működő könyvtárak által szervezett események, programok is.

A weboldalon igénybe vehetjük az Országos Széchényi Könyvtár által üzemeltetett Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatást. Ennek segítségével közvetlenül keresést indíthatunk a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisában, hogy megtudjuk, a keresett könyv melyik könyvtárban található.  

A könyvtárak.hu új felületet kínál a már évek óta nagy tömegeket megmozgató Veszíts el egy könyvet! játéknak is.

Az oldal az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos merítésű, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését.