Csordás Gábor 1993-ban alapította a Jelenkor Kiadó Kft.-t. Legfőbb törekvése a kortárs magyar irodalom és filozófia fejlődésének előmozdítása, a klasszikus és kortárs európai irodalom értékeinek közvetítése volt.

 

?Hálás vagyok munkatársaimnak, akikkel két évtizeden át, nehéz körülmények között, a városvezetés közönyétől kísérve tarottunk fent Pécsett egy országos jelentőségű és nemzetközi színvonalú könyvkiadót? ? mondta Csordás Gábor. ? ?A kilencvenes évek Jelenkor Kiadójának meglesz a helye a magyar irodalom történetében. Hálás vagyok azoknak a szerzőknek, akik mindvégig kitartottak mellettünk. Megértem és visszavárom azokat, akik a nehézségek láttán átmenetileg más megoldást kerestek. Az egyre kedvezőtlenebb piaci körülmények, az adósságok felhalmozódása lehetetlenné tették a változtatás nélküli folytatást, és szerzőink érdekében is új megoldást kellett keresnem. Azt remélem, hogy a Libri Kiadói Csoport professzionális csapatának és piaci lehetőségeinek köszönhetően a Jelenkor Kiadó új, felívelő korszaka kezdődik el.?

 

Az Libri Kiadói Csoport alapítása óta organikusan növekszik: a Libri Könyvkiadó mellett létrehozta a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, felkarolta a legrangosabb magyar kiadók egyikét, a Helikon Kiadót, megvette az akkor fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Park Könyvkiadót, és újraszervezte a piacon egyedülálló, 60 éves Diafilmgyártót.

 

?A Jelenkor kiadásában ismertem meg Borbélyt, Darvasit, Garaczit, Grecsót, Kukorellyt, Mészölyt, Nádast, Oraveczet, Parti Nagyot, Petrit, Tolnait, Závadát és sorolhatnám. Az én generációm számára ez volt a gimnáziumi és egyetemi éveink alatt az élő irodalom kiadója. Inspiráló a lehetőség, hogy megmenthetjük a legendás múltú, de az utóbbi években nehéz sorsú műhelyt. Még inspirálóbb a feladat, hogy képesek legyünk elnyerni a kiadó korábbi szerzőinek bizalmát, valamint a Libri jelenlegi magyar szépírógárdája is elfogadja és megszeresse új kiadóját. Az elkövetkező időben ezen fogunk dolgozni Csordás Gáborral, a Jelenkor alapítójával és egyben lelkével, valamint szépirodalmi főszerkesztőnkkel, Nagy Boglárkával. Semmin nem fogunk változtatni, ami korábban a minőség garanciája volt, és minden lehetőséget megragadunk, ami ma ezt a minőséget újból sikerre viheti? ? mondta Sárközy Bence igazgató, aki szerint a Jelenkor Kiadó integrációjával nem nő majd a kiadott címek száma, hanem tovább tisztulnak a kiadói csoporton belüli profilok. A Jelenkor a továbbiakban is megőrzi a kortárs magyar és európai szépirodalmi profilját. A régi-új kiadó első megjelenése, Térey János A Legkisebb Jégkorszak című regénye, szeptember elejére várható.