racz_vali1_600x397.png
Rácz ValiForrás: Archív

A könyv szerzője az énekesnő leánya, Monica Porter, aki édesanyja visszaemlékezéseit és imerősei, barátai beszámolóit felhasználva izgalmas, fordulatokban bővelkedő, kitűnő kordokumentumot írt. A huszadik századi magyar történelem forgatagában a politikai és a színházi élet számos alakja megelevenedik, ezenkívül a kötet Rácz Vali szakmai munkásságát is bemutatja. A művész színházi és filmszerepeit, az életrajz fontosabb eseményeit Péter Zsolt színháztörténész összegezte.

A hiánypótló diszkográfia a dalok szerzőit és közreműködőit rendszerezi. A kiadvány különlegessége, hogy a restaurált lemezfelvételeket QR-kód segítségével az Országos Széchényi Könyvtár weboldaláról letöltheti az olvasó. A pályaképet ritka, sosem közölt fotók és színháztörténeti dokumentumok teszik teljessé.

Rácz Vali tehetségét számos színházi és filmkritika dicséri, emberi nagyságát pedig a második világháború során tanúsított bátor helytállása bizonyítja. Életútja egészen különleges. A göllei iskolaigazgató leánya, miután 1936-ban Dohnányi Ernőtől átveszi énektanári diplomáját, a katedra helyett a Negresco kávéház pódiumát választja. Néhány év alatt a Vigadó téri üvegpalota, a Hangli kedvence lesz. Műsorán a korszak slágerei mellett rendszeresen szerepelnek megzenésített irodalmi művek, valamint Kodály és Bartók szerzeményei. Legnagyobb sikereit Faludy György Villon-átköltéseivel aratja. Két nyári szezonban a kolozsvári New York Szállóban énekel, tagjai sorába választja az Erdélyi Helikon Társág.


racz_vali2_600x337.png
Rácz Vali a Cigarettafüst című filmben

Karrierje csúcsa a második világháború vészterhes időszakára esik. Bár az úri középosztály tagja, a Horthy-rendszer ünnepelt sztárja, önzetlenül segíti a vészkorszak üldözöttjeit. Villájában titkos búvóhelyet alakít ki, ezzel magát is halálos veszedelembe sodorja. Azok a jellemvonásai ? vasfegyelem, céltudatosság, önmérséklet ?, melyek színésznői és énekesnői sikereit megalapozták, ahhoz is hozzásegítették, hogy túlélje a német, majd a szovjet megszállás legszörnyűbb megpróbáltatásait. Az ötvenhatos forradalom idején családjával elhagyja Magyarországot.