Krúdy Gyula N.N. – Egy szerelem-gyermek című regénye 1922 februárjában az Athenaeum kiadónál jelent meg. A „regényke” szerzői megjelölésű mű nem tartozik Krúdy Gyula legismertebb kötetei közé, viszont valószínűleg – ennek ellenére – a legjobbak között van.

A kötetből eddig mindössze egyetlen dedikált példány futott az utóbbi évtizedek árverésein. A most kalapács alá kerülő kötetet Krúdy jellegzetes tintaírásával és takarékos szóhasználatával Kárpáti Aurélnak dedikálta. Ezt írta a megajándékozottnak: Kárpáti Aurélnak, / emlékül: / Krúdy Gyula / 1922. február.

Az író, Krúdy Gyula (1878–1933) és a címzett, Kárpáti Aurél (1884–1963) a Nyugat első generációjához tartoztak. Útjuk Budapesten találkozott: a nyíregyházi születésű regényíró és a ceglédi születésű kritikus 1908-tól A Hétben, a Nyugatban, az Életben is együtt publikált. Kölcsönösen tisztelték egymást, és Krúdy nemcsak a kritikust, de az írót is látta Kárpátiban, aki szintén írt regényeket is.

Krúdy N. N. című regénye 1922 februárjában jelent meg, de már egy nappal később meg is jelent róla Kárpáti Aurél kritikája a Pesti Napló február 11-i számában: „Az első Krúdy-könyv – a Nyiri csend – felejthetetlen, búsongó, őszi hegedűk fájó zengését idéző hangulata száll felénk ebből a kicsiny, de szinte túlzsúfoltan gazdag regénykéből. Nyírségi pusztuló, magányos udvarházak fölött pirosló október végi alkonyatok, kéken harsanó nyári hajnalok és zúzmarás, ezüstfehér telek, keleti szőnyegek arabeszkjeiből hosszú, néma éjszakákon szövődő álmok, egybefolyva a múltból visszaálmodott valósággal, bánatos szerelmek lassan hervadó virágai, düledező kocsmák füstön átpirosló lámpafénye (…) színesednek ki a fekete sorokból. (…) Őszi levelek bíboros esője záporozik N. N., a szerelem-gyermek kalandos életregénye fölött, arany-piros halk zenéjű zápor, amelynek andantéjára olyas odafeledkezetten hallgatunk, mint távoli cselló férfias zokogására. Szép, igaz, költői írás N. N. tücsökmesében elmondott története. Talán a legszebb Krúdy Gyula minden eddigi írása között.”

Krúdy írói stílusának esszenciáját adja a múltba révedő leírások, a nyugodt gordonkahang – ami itt minden más regénynél sűrűbben jelenik meg. Krúdy Gyula nem dedikált sokat, megjelent köteteinek száma szinte nagyobb, mint a tőle ismert dedikációk összessége. Megválogatta azokat, akiknek adott könyveiből: Kárpáti Aurél is ezen kevesek közé tartozott. A kötetből eddig mindössze egyetlen dedikált példány futott az utóbbi évtizedek árverésein.

Az Antikvárium.hu május 19-én induló Dedikált könyvek elnevezésű aukciója tíz napon át várja az online piactérben a látogatókat. A 223 licitre kínált tétel közül 144 első kiadás, 50 verseskötet, 42 tétel művészi borítótervvel vagy illusztrációkkal van ellátva. De a virtuális kalapács alá kerül még 22 bibliofil kötet, 52 tétel híres emberek könyvtárából, valamint 24 kézirat is.

Képek forrása: Antikvarium.hu